13 Kasım 2016 Pazar

((slayt izle)) İnsan dönmeli artık insana...

İbrahim Tenekeci

Mustafa Akar'ın bu sitemine kim itiraz edebilir? "Birbirimizi artık uzun zamandır yeni bir filmden, bir şarkıdan, bir şiirden haberdar etmiyoruz. Bu çok acı." Ekleyelim: Yeni bir dergiden, kitaptan.
Masamın üstündeki kitap ve dergilere bakıyorum. Okunanlar, sırasını bekleyenler. Mesela İbrahim Karagül yönetiminde ve Turgay Bakırtaş'ın yazı işleri müdürlüğünde ikinci baharını yaşayan Gerçek Hayat dergisi. Yeni fark ettim, bugüne kadar derginin adını hiç anmamışım. Oysa dergide iyi yazılar / haberler yayınlanıyor. Merakla beklediğimi ve beğenerek okuduğumu söylemeliyim. Gecikmiş bir teşekkür ve hatta özür.
Edebiyat Ortamı Öykü Yıllığı. Sadık Yalsızuçanlar ve Yunus Nadir Eraslan beraber hazırlamışlar. 543 sayfadan daha fazla olan bir emek, özen. Her iki kalem erbabına da teşekkür etmek gerekiyor. Sadık Ağabey'i zaten biliyoruz. Yunus Nadir Eraslan ismini bundan sonra daha dikkatli takip edeceğim. Yetenekli ve hakkaniyetli insanları özlemişiz.
Edebiyat Ortamı Yayınları'ndan çıkan Nuri Pakdil kitabını da söylemeliyiz. Bu kitabı Arif Ay'ın vefa ödevi olarak okudum.
Yeni yayınlarımızdan biri de Temmuz dergisi. Şair Ali Emre ve Mustafa Yılmaz'ın kanatlanan gayretleri. Dergide severek takip ettiğim birçok isim var. Kasım ayı itibariyle dördüncü sayısına ulaşan Temmuz dergisi inşallah uzun ömürlü olur. Ayşe Çelikkaya'dan dokunaklı bir ifade: "Gülmeyi unutmuş bir annenin gözleri…" Özcan Ünlü'nün Mustafa Cambaz'ı anlattığı Öz Yurdunda Bir Garip Şehit başlıklı yazısı da mutlaka okunmalı: "Aylar sonra geriye dönüp baktığımda ne çok şeyi kaybettiğimizi bir daha görüyorum."
Dergiler bitmez. Çünkü şiir ve öykü bitmez, insanın anlatacağı şeyler bitmez.
Yedi İklim'in kasım sayısına henüz okumadım. Elimdeki ekim sayısı. Ali Haydar Haksal, edebiyatımızın istikrarlı ve çalışkan isimlerinden. Haliyle, dergisi de öyle. Yedi İklim, nice genç ismi edebiyat dünyasına kazandırdı. Ali Sali ile ekim sayısında yapılan söyleşiyi tekrar okumam gerekiyor. Derin ve kıymetli bir söz: "İlham terbiye eder." Evet.
Çıktığı günden beri takip ettiğim dergilerden biri de Karabatak. Ali Ural, Ayşe Sevim, Güzide Ertürk, Naime Erkovan, Mehmet Sabri Genç, Bünyamin Demirci, Ela Korgan, Hasan Akay, Meryem Kılıç, Bülent Ata, Dursun Güzel 'Karabatak' denilince aklıma ilk gelen isimler. Eylül-Ekim sayılarında Direniş Edebiyatı dosyası yapmışlardı. İlgiyle okuduk. Elbette Belkıs İbrahimhakkıoğlu söyleşisini de: "Toprak ile insan arasında manevi bir ilişki vardır."
İnce işçilik eseri olan Nihayet dergisini de hatırlamak ve hatırlatmak şart. Fatma Barbarosoğlu, olgunluk dönemini sadece yazı ve öykülere değil, dergiciliğe de yansıtıyor.
Anadolu Gençlik, derneği ve dergisiyle daima gözbebeğimiz olmuştur. Yakın takipteyiz. Kendilerine dua ediyoruz. Anadolu Gençlik dergisi, Murad Mete yönetiminde 200. sayısını geride bıraktı.
Biraz da kitaplara değinelim.
Necip Tosun öyküye hayat veren isimlerden. Bereketli bir edebiyatçı. Son çalışması Öykümüzün Sınır Taşları. 576 sayfa, Dedalus Yayınları. Kitabı okuyup bitirdikten sonra şunu söylüyorsunuz: "Burası ısrar ve özen."
Balıkesir'de yaşayan ve şiir yolculuğuna sessiz fakat sedalı devam eden Rıdvan Sözener. Yeni şiir kitabı: Aramakla Bulunmaz. (Cinius Yayınları.) Daha ilk dize durduruyor beni: "İyi insanlar her zaman yenilmiştir." Bunun ne çok örneği var. Teselliyi kırk beşinci sayfada buluyorum: "Dostum türkümüzü söyler nasılsa." Eyvallah.
Eyyüp Akyüz ve Hasan Özlen. Bu iki ismi nedense birbirinden hiç ayırmadım. Kitapları da beraber çıktı. Hece Yayınları'ndan. Özlen'in Kusursuz Talan, Akyüz'ün Biri Beni Onarsın. Ortak özellikleri: Temiz dil, berrak anlatım. Okunaklı şiirler yazıyorlar. Edebiyatta birkaç yıllık birliktelikler bile uzun sayılır. Ne kadar ulvi amaçlarla yazarsak yazalım, mesele sonunda benlik bahsine gelip dayanır. Çok şükür, beraber yaşlandığımız şair kardeşlerimiz var. İnşallah Eyyüp Akyüz ve Hasan Özlen de dostlukta sebat ederler.
Malum, 'her insan biriciktir' deniliyor. Bakalım Hasan Özlen ne diyor? "Allah birdir, insanlar değil." Başka bir şiirinden: "İnsan dönmeli artık insana."
Eyyüp Akyüz'den de iki dize misafir edelim: "Babam merdivenim çok diye gelmiyor bana." "Babalık vasiyettir, annelik çeyiz." Akyüz'ün şiir dünyasında göğün ve yerin kardeşliğini görmek mümkün. Ne güzel.
Masamdaki çalışmalardan biri de Cevat Akkanat'ın hazırladığı Darbe Şiirleri Antolojisi. (Sultanbeyli Belediyesi.) Bu tür çalışmalara 'kayıt altına almak' anlamında bakıyorum. Kimi şiirler zayıf bulanabilir. Nihayetinde Birinci Cihan Harbi veya İstiklâl Mücadelesi sırasında binlerce şiir yazılmış, birkaç tanesi ancak kalmıştır. Keşke elimizde Balkanların kaybı ve acısı için yazılmış şiirlerin toplandığı bir antoloji olsaydı. İleride 15 Temmuz için böyle demeyeceğiz. Şiirin şahitliği daima elimizin altında olacak.
Masamın sakinlerinden biri de Ali Berkay'ın dokuz ay önce yayınlanan ilk şiir kitabı: Tahayyülat. Yine Hece Yayınları. "Annem her sabah bana kahvaltı hazırlar / Sırf bu yüzden şükredebilirim" diyen şair. İmrendim ve kendime ayırdım: "Mors alfabesiyle seni özledim / Şeklinde tıkırdıyor camlar." 'Bu çağ dalımıza vurduğunda' neler oluyor, yaşanıyor; Tahayyülat bence bunu anlatmaya çalışıyor.
Ömer Lekesiz'in gönlüne bir ilham olarak doğan çalışma: Sevgili'nin Evi. (Şûle Yayınları) Evimizden başlayan ve Kâbe'ye ulaşan güzel yolculuk. Hasan Aycın çizgileri ve Kâbe fotoğrafları eşliğinde ruhumuza doğru akıp giden bir kitap. Okurken kalbimiz şenleniyor. Misal: Camiler, Müslümanları Kâbe'ye yönlendiren şaşmaz pusuladır.
Bu yazı, adresime gelenlerin küçük bir kısmından oluştu. Tadımlık bile değil. Bir de benim gittiklerim var. İlk fırsatta onları da yazacağım inşallah.


--
Salih ARIKAN
Skaype: saliharikan2
Tel: 0506 514 96 93
Face: saliharikan4

beyazay izmir çalışmalarımız

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "pınarslayt" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için https://groups.google.com/d/optout adresini ziyaret edin.