25 Haziran 2014 Çarşamba

((slayt izle)) Mısır'lı Ekmeleddin İhsanoğlu Bilge Önder ATATÜRK'ün Devrimlerine dil uzatıyor. // Tarık Konal



--

 

  25 Haziran 2014

   

     Saygın Arkadaşım, Saygın Düşündaşım 

CHP'nin Genel Başkanınca Cumhurbaşkanlığı orununa önerilen

bir Mısırlı, Bilge Önder ATATÜRK'ün Devrimlerine 

(Dil Devrimine de) dil uzatıyor.

Mısırlı Ekmeleddin'e yazdığım açık beti (mektup) ektedir.

 

          Tarık Konal

   

 

    CHP ile MHP'nin ortak Cumhurbaşkanı adayı olan bir Mısırlı,

    Bilge Önder ATATÜRK'ün Dil Devrimini aşağılamaya kalkıştı…

 

           22 Haziran 2014 Pazar günü Hürriyet'in Pazar ekinde Gökçe Aytulu'nun Ekmeleddin İhsanoğlu'nun "Yeni Yüzyılda İslam Dünyası" adlı betiğinden yaptığı alıntıları okudunuz mu?

       Ekmeleddin Efendi bu yapıtında Osmanlı'nın Arap-Fars dillerinin sözcüklerini, yine onların dil kurallarıyla yoğurarak oluşturduğu, hiçbir ulusun dili olmayan, "16 yamalı bir giysi"yi andıran Osmanlıcayı överken, Bilge Önder ATATÜRK'ün Dil Devrimine, bu devrimin saygın bir Kurumuna da dil uzatmıştır.

      Ekmeleddin Efendi "Gelişmiş, mürekkep bir imparatorluk dilidir Osmanlıca. Üstelik bilim ve edebiyat dilidir. Türk Dil Kurumu bu dili tasfiye etti. Türk Dil Kurumu'nca türetilmiş "özgürlük, uygarlık, bağımsızlık" gibi Türkçe kelimeler lengüistik bakımından hilkat garibesidir; üstelik bunlar Arapça hürriyet, medeniyet, istiklal sözcükleri yerine topluma zor kullanılarak kabul ettirilmiştir " demiş.

      Ekmeleddin Efendi, bu bilimdışı düşüncelerini dışavururken muvazene, mütalaa, irtibat, selahiyet, kıyasımukassem, mania, kütle, zıddıyet, münevver, esas, idare, itimat, ihtimam, külli, cemian gibi Arapça, Farsça sözcükler kullanmak yerine bunların Türk Dil Kurumunca yaratılmış olan öz Türkçelerini kullanmış "denge, yorum, ilişki, yetki, ikilem, engel, kitle, karşıtlık, aydın, temel, yönetişim, güven, özen, kapsama, çoğulcu" demiş.

      Dil Devrimini eleştirmeye kalkışan birinin, bu saygısızlığı yaparken Türk Dil Kurumunun türettiği öz Türkçe sözcüklerden destek alması nasıl bir tinsel sayrılık (ruhsal hastalık) türüdür, bilemedim. 

      Ekmeleddin Efendi, taht'ını ve karılarını işgalci İngiliz Yüksek Komiserine geçici olarak (!) bırakmış, bir İngiliz savaş gemisiyle kaçıp gitmiş son Osmanlı Padişahı Vahidettin'in şeyhülislamının yardımcısı ve Atatürk karşıtı biri olan İhsan'ın 1943'te Mısır 'da doğmuş oğludur. Anadili Arapça'dır. Tüm eğitimlerini Arap diliyle almış, Arap kültürüyle yoğrulmuş biridir o.

     Yaşamı süresince ulusal değil ümmetçi bir eğitim almış bu kişinin yazılarında ulusal simgeler aramanın gereksizliğini bilsem de yine de inceledim düşüncelerini, bunları dile getirişini. Bu kişinin Dil Devrimini incelemiş, devrimin ereğini anlamış, kavramış olması da beklenemezdi. Ancak, onu bize önerenlerin söylendiği gibi bir biliminsanı idiyse o, Türk ulusunun dünya tarihindeki saygın yerini İslam'la tanışmadan çok önceleri edindiğini, Türk'ün İslam öncesi kendine özgü bir abecesiyle ile kendine özgü duru, yalın bir dilinin bulunduğunu bilmesi gerekirdi.

    Türkçesi "dilbilim" olanın yerine lengüistik gibi Fransızca bir sözcük kullanmış olan Ekmeleddin Efendi, dünyaca tanınmış dilbilim uzmanlarının Türkçemizin yazıtlarından "çok düşünülerek tasarlanmış, özenle düzenlenmiş birer sanat örneği" biçiminde söz ettiklerini bilmesi gerekirdi, bize söylendiği gibi bir bilim insanı idiyse…

    Dil Devriminin Türk ulusunu yaklaşık binyıldır anlayamadığı imlerden -Arapça abeceden-, kökünü ek'ini bilmediği sözcüklerden, Arap-Fars dillerine kölelikten kurtarmakla kalmadığını, onu Arap yayılımcılığın (emperyalizminin) etkisinden de kurtardığını kim söylemeliydi Ekmeleddin Efendi'ye?

    Bunu, ATATÜRK'ÜN partisi CHP'nin Genel Başkanının yapması gerekmez mi?

    CHP'nin Genel Başkanı, yapması gerekeni yapmak, Anadolu'yu ışıtan Aydınlanma Devrimiyle onun görkemini şeriat özlemcilerine anımsatmak yerine, Atatürkçüleri utandıran bir girişimde bulundu.

    CHP'nin Genel Başkanı, Türk ulusunu yeniden Arap yayılmacılığının kanatları altına sokacak düşünceler taşıyan birini, ne zaman Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olduğu da bilinmeyen birini Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı orununa önerdi.

    CHP'nin Başkanı, kimin koltuğunu, hangi yetkiyle kime sunmaktadır?

    CHP'nin Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanlığına değil de bir Ortadoğu ülkesinde -ancak- şeyhülislamlığa aday adayı olabilecek birini seçmek için Türk ulusunu sandığa neden çağırıyor?

    Yüreğinde Osmanlı özlemi taşıyorsa biri, kafasındaki sarığı çıkarmış, boyunbağı bile takmış da olsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin çağcıl bir yurttaşı olarak görülemez. Bunu bilmiyor mu CHP'nin Genel Başkanı?    

    Ekmeleddin Efendi, Osmanlı'nın fes'ini, lalesini, haremini, mecellesini, Bâb-ı Âli'deki devşirmelerinin dili Osmanlıcasını da alıp gittiğini, Osmanlıcanın öldüğünü, onu kimsenin diriltemeyeceğini bilmiyor olabilir. Bunu ona, CHP'nin Başkanının söylemesi gerekmez mi?

    Ekmeleddin Efendi dilerim seçilemez. Seçilirse, ona sıkça Anadolu Aydınlanma Devrimlerinden söz edeceğim.     

    Atatürk Devrimlerinin bir bütün olduğunu, bunlardan birine bile olsun bir karşıtlık Atatürkçü Düşünce Dizgesine (sistem) karşıtlık anlamına geldiğini ona sıkça anımsatacağım.

    Seçilirse eğer, benden çekeceği var!

                                                                          Tarık Konal

 

                                                    Bilge Önder ATATÜRK'ün Devrimlerini

                                                    doğru alımlamış bir yurttaş.

 


Görüş, düşünce ve iletileriniz için aşağıdaki haberleşme ağını kullanabilirsiniz

Saygılarımla

kotanlartr@googlegroups.com

 http://groups.google.com.tr/group/kotanlartr?hl=tr

 

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "pınarslayt" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için pnarslayt+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için https://groups.google.com/d/optout adresini ziyaret edin.