2 Şubat 2011 Çarşamba

(MADENCİYİZTR) Maden Arama Projesine Maden Mühendisi imza atamıyor...(!)

Abdullah bey merhaba...
 
Yeni Kanun ve Yönetmeliğe göre 2-B grubu bir maden sahası için İlk müracaat sonrası Maden Arama Projesi hazırlayarak Maden ve Jeoloji mühendisi imzası ile Migem'e  verdim. Migemden  projenin imza kısımlarının değiştirilmesi istenerek,   sadece Jeoloji mühendisi imzası olacağı, Maden Mühendisinin bu projeye hiç bir şekilde imza atamayacağı söylendi... Odanın 2011 yılı SMM Asgari ücret tarifesinde  ise Maden Arama Projesinin bedeli 4.000 TL olarak görünüyor... Böyle bir projeye Maden mühendisi imza atamayacağına göre ya listeden çıkarsınlar, ya da Migem yetkilileri ile görüşüp bu saçma uygulamaya son verilmesi için girişimde bulunsunlar.
       Kaldı ki, projenin mutlaka maden müh. tarafından hazırlanması, katkı konulması gereken bölümleri var. Bu konuyu bir tartışmaya açalım bence...
 
Murat ERDEM
Maden Yük. Mühendisi
4673
 
 

MADEN ARAMA PROJESİ

               

MÜRACAAT/RUHSAT SAHİBİNİN:

Ruhsat Sahibinin Adı ve Soyadı/ Unvanı:

 

RUHSAT  BİLGİLERİ:

Ruhsatın Grubu ve Numarası:

Ruhsat Sahibinin Adresi:

Ruhsat Sahibinin Vergi Dairesi ve Vergi Numarası:

Ruhsat Sahibinin Tel,  Faks, e-posta:     

 

PROJENİN ADI: ………

 

PROJENİN:

Başlama Tarihi:

Bitiş Tarihi       :

 

PROJENİN YERİ:

İli                            :

İlçesi                      :

Köyü                     :

Pafta No               : (1/25.000)

Koordinatları ve Alanı:

 

1.Başlık: Arama projesinin başlığını belirleyen ve projeye konu edilen olası mineralin/madenin adı, genel konumu, projenin kim/kimler tarafından hazırlandığı başlık sayfası olarak verilecektir.

 

2. İçindekiler Dizini: Harita, şekil ve tablolar dâhil proje içeriğinin listelenmesi yapılacaktır.

 

3.Projenin Tanımı: Kısaca yerleşim, mülkiyet durumu, jeoloji ve mineralizasyonu, arama ve geliştirme ile ilgili öneriler, projede yararlanılan her türlü bilgi ve belge üzerine kısa bir özet yapılacaktır.

 

4.Mülkiyet Durumu:

a) Yüzey hakları dâhil olmak üzere mal, mülk ve varsa diğer lisans, ruhsat veya diğer mülkiyet hakları (tesis vs.) ve bunları korumak için önerilen yükümlülükler,

b) Tüm çevre yükümlülükleri için mülkiyet durumu ve varsa çalışma yerinin mevcut atık havuzları, atık malzeme alanları ile önemli doğal ve kültürel özellikleri,

c) Sahadaki olası cevherin zenginleştirilmesi ile ilgili kırıcı, değirmen, flotasyon, kontrol sistemleri gibi tesis konularında yer seçimi yapılacak alanların mülkiyetlerinin araştırılması,

ç) Çalışma özelliklerine göre alınması gereken izinler için öneriler ve çalışma yapmak için alınmış izinler varsa belirtilmesi.

 

5. Erişilebilirlik, İklim, Yerel Kaynaklar, Altyapı ve Fiziki Coğrafya:

a) Topografya, yükseklik ve bitki örtüsü,

b) Bir nüfus merkezine ruhsatın yakınlığı ve ulaşımı, ruhsat sahasına erişim,

c) İklim ve çalışma sezonu,

ç) Proje ile ilgili madencilik işlemlerinde kullanılabilir enerji, su, madencilik personel kaynakları, vs. açıklanacaktır.


6. Sahanın Geçmişi: Varsa, bilinen ölçüde proje üzerinde tanımlamak için her geçmiş ruhsat açısından;

a) Önceki ruhsat sahipleri,

b) Önceki ruhsat sahiplerinin ya da işletmecilerinin varsa arama ve geliştirme çalışmalarının genel sonuçları,
c) Önceki tahminlerinin güvenilirliği ve bu tahminlere göre kategoriler (mineral kaynakları ve uygun mineral rezervi tahmini),

ç) Önceki ruhsatlarda varsa üretim bilgileri,

d) Varsa kaynak/rezerv bilgisi; araştırılacak ya da keşfedilecek kaynak, mineral, maden türü veya türleri

 

7.Projenin Gerekçesi: Saha araştırmaları ve varsa test verileri, analiz ve diğer ilgili bilgilerin yorumları, eldeki verilerin yeterliliği, yoğunluğu ve mevcut veri güvenilirliğinin yanı sıra herhangi bir yerdeki belirsizliklerin araştırılması belirtilir. Ayrıca, projenin amacı ve beklentiler açıklanır.

 

8.Arama Faaliyetleri : Bu Yönetmeliğin; ön arama, genel arama ve detay arama ile ilgili maddelerinde yer alan hususlar, yeterlilik şartı olan EK-1’de yer alan asgari faaliyetlerden az olmamak şartı ile hazırlanır. İnceleme ve araştırmada uygulanması planlanan yöntemler, jeolojik model veya kavramlar ve programlarının, önerilen çalışma programlarının ve ayrıntılarının, ayrıca termin planında gösterilen her aşamanın harcamalar açısından gözden geçirilmesi gerekir.

 

9.Uygulanacak Yöntemler ve Yapılacak İşler: Araştırma konuları ve araştırma yöntemleri tablo olarak verilecektir.

 

10.Proje Yürütme Grubu ya da Eleman Yapısı: Projenin uygulanması, bilimsel ve teknik açıdan en iyi bir şekilde desteklenmesi için projenin hazırlık, uygulama ve sonuçlandırma aşamalarında görev alacak yürütme grubu ya da eleman yapısı belirtilir.

 

11.Proje Termin Planı: Uygulanacak yöntem ve yapılacak işlerin yıllara göre dağılımı tablo şeklinde verilir.

 

12.Proje İçin Gerekli Donanım ve İşçilik: Kullanılacak araç, donanım ve malzemeler ile işçilik hizmetleri belirtilir.

 

13.Proje Maliyeti: Proje giderlerinin yıllara göre dağılımı verilir.

 

14.Referanslar/Kaynaklar: Projede kullanılan her türlü bilgi ve belge, kaynaklar dizininde yer alır.

 

15.Tarih ve İmza Sayfası; projenin sonunda hazırlayan mühendis/mühendisler ve ruhsat sahibi için imza sayfası.

NOT: İmza sahiplerinin projenin tamamının ve/veya bir bölümünün hazırlanmasında kullanılan fikirler ile ilgili yasal yükümlülükleri belirtilmelidir. Proje ile ilgili yetkili kişiler raporunu hangi rapor, görüş veya beyan üzerine kurduğu belirtilmelidir. Bu görüş veya beyan daha sonraları sorumluluk reddi içerebilir. Tüm sayfaların imzalayanlar tarafından paraflanması zorunludur.

Açıklama: Atıfta bulunulan bilgilerdeki güven kapsamının, teknik raporun hangi bölümlerinin ve/veya hangi kısımlarının reddi için geçerli olduğu belirtilmelidir.

 

16.Ekler:

a) Projenin ilgili bölümünde harita, plan ve kesitlerin olması gerekir, haritaların tüm önemli özelliklerini gösteren bir indeks ve detaylı yazılı bilgi bulunmalıdır. Bilinen tüm mineralizasyon, anomaliler, yataklar, ocak sınırları, bitki türleri, atıkların depolama alanları, atık alanları ve tüm diğer önemli özelliklerin özel mülkiyet sınırlarına göre gösterilmesi gerekir. Haritalar, çizimler veya diyagramların hazırlanmasında kaynak bilgi kullanılırsa, gelen bilgilerin kaynağı belirtilmelidir.

b) Eğer komşu veya mücavir sahalar varsa, kendi konumundaki ve mücavirindeki mineralize yapıların ortak haritalar üzerinde gösterilmesi gerekir.

c) Varsa jeokimyasal sonuçlar, jeofizik araştırmalarının sonuçları gösteren haritalar ve onların yorumları dâhil edilmelidir.
ç) Çizimler büyük boy olmamalı uygun ölçekte, yeterince özetlenmiş ve basitleştirilmiş ve elektronik dosyalama için uygun olmalıdır.

d) Mali yeterlilik belgeleri.

 

 

AÇIKLAMALAR

(1)Projenin amacı; mineral/maden arama, geliştirme ve üretim faaliyetlerine ilişkin bilimsel ve teknik bilgilerin bir özetini ve projenin özel gereksinimlerinin açıklanmasını ortaya koyar.

(2)Sektörde kullanılan terimler açısından genel bir tanımlama amacıyla, ulusal olarak kullanılan bazı terimlerin tanımlanması gözden geçirilmelidir.

(3)Projede kullanılan teknik terimler için gerekli olan özlü açıklamalar rapora dâhil edilmelidir.
(4)Hiçbir açıklama ihtiyacı duyulmaz
ve tanımlamalar açısından olumsuz cevaplar gerekmedikçe, tanımlama bilgilendirmeleri ihmal edilebilir. Bu bilgilendirmenin bir başlık altında toplanması yeterlidir. Raporda başka bir başlık altında yeniden tekrarlanması gerekli değildir.

 




--
Bilgi, paylaştıkça çoğalır.
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
İş Sağ ve Güv.Uzmanı
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimcisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.