22 Aralık 2010 Çarşamba

Re: (MADENCİYİZTR) Patlayıcı madde Sarf Tutanakları

87/12028 karar sayılı Tüzük kapsamında patlayıcı maddelerin patlatılması sırasında düzenlenen sarf tutanaklarında güvenlik tedbiri alan kolluk kuvetlerinin imzasının olup olmayacağı ve sarf tutanaklarında sadece ateşleyici şahıs ve patlayıcı madde nakleden kişilerin imzasının yeterli kabul edilip edilemeyeceği hususunda ki yazınız incelenmiştir........................

 

*********************************************************************

Değerli Arkadaşlar  Yukarıdaki okuduğunuz cümleleri yada bu anlatımı kim yazmışsa  çok yanlış ve hatalıdır. Hemen hemen hergün  buna benzer işleri maden sahamızda işletmemizde takip eden birisi olarak sizlere şu şekilde yardımcı olabilirim...

1- Patlayıcı kullanmak için (patlayıcı satın alabilme ve kullanabilme ruhsatınız olacak

2- Depolamak ve depodan sarf yapmak istiyorsanız (Patlayıcı depolama ruhsatınız olacak)

3- Depodan sarf yapan tutanak düzenleyecek ve tutanakda sadece ateşci yada ateşcilerin  ve vardiya mühendisinin imzası yeterli olacaktır.(vardiya mühendisi aynı zamanda depo sorumlusudur.Bu yeraltı içindir.

4- Açık ocakda patlatma yapılıyorsa gelen patlayıcı depolanmadan ki ruhsatta açıkocağın kullanacağı patlayıcı madde miktarı buyuk tonajlarda olduğu için ruhsatta ayrı bir isimlendirme yapılır bu ruhsatta belirtilir (örneğin 5 ton anfo partiler halinde bir seferde sarf yapabilir ve tekrar patlayıcı satın alabilir kullanabilir).Peki sarf yaptığı zaman tutanak nasıl düzenlenecek....ateşciler ,delme patlatma mühendisi, üretim mühendisi, baş mühendisi, teknik nezaretçi (ki orda sürekli çalışan maden mühendisi)
bunlar düzenlenen tutanağa imza atar.Patlatma sürecindeki güvenliği işletme kendi sağlarJandarma ile bir ilgisi yoktur.
Hele hele imza işi hiç yoktur.Jandarma sadece patlayıcıyı işletmeye teslim etmek için gelir çünkü o patlayıcının satıcısının deposundan çıkmasına jandarma sebep olmuştur. Fakat patlayıcıyı işletmeye teslim ederken düzenlenen yol belgesi(evraklarına imza atar).Ama tutanaklara değil. (Yol Belgesi nedir: sizin siparişinizi emniyet müdürlüğü ve il jandarma yada bulunduğunuz karakol birlikte hazırlar)

Peki patlatmayı şantiye dışında yapıyorsanız yada patlatma yaptığınız yer insanların arabaların daha doğrusu trafiğin bulunduğu yer olursa patlatma anındaki güvenliğin sağlanması için jandarmadan hem izin hemde destek alınır. Patlatma sonunda sarf edilen patlayıcı malzemesi için tutulan tutanağa jandarma imza atmaz Nakilci imza atmaz patlatmayı yapan görevliler imza atar bunlar kimlerdir...yukarıda bu kişileri anlattık ...Fakat tutulan tutanağın bir aslı Jandarmaya kesinlikle verilmelidir.

Saygılar selamlar. 


S.S

From: ekrem çelikcan <ekremcelikcan@gmail.com>
To: madenciyiztr@googlegroups.com
Sent: Tue, December 21, 2010 7:14:35 PM
Subject: (MADENCİYİZTR) Patlayıcı madde Sarf Tutanakları

Sayı: B05.1.EGM.0.11.04.04-62674-2613  72799            17/04/2008
       
          87/12028 karar sayılı Tüzük kapsamında patlayıcı maddelerin patlatılması sırasında düzenlenen sarf tutanaklarında güvenlik tedbiri alan kolluk kuvetlerinin imzasının olup olmayacağı ve sarf tutanaklarında sadece ateşleyici şahıs ve patlayıcı madde nakleden kişilerin imzasının yeterli kabul edilip edilemeyeceği hususunda ki yazınız incelenmiştir.
          Bilindiği üzere sarf tutanakları; Patlayıcı Madde Satın Alma ve Kullanma İzin Belgesi ile tahsis edilen patlayıcı maddelerin, izin belgesi ile izin verilen yerde usulune uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının tespiti amacıyla tanzim edilen belgeler olup bu belgelerde kolluğun imzasının aranmasına dair Tüzükte herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak kollukça patlatmanın güvenli bir şekilde yapılması amacıyla patlanma yerine gelinmiş ise, kolluk tarafından sadece güvenlik tedbiri alındığına ve patlatmanın yapıldığına ilişkin (Patlayıcı maddelerin cinsi ve miktarına ilişkin değil) bir tutanak tanzim edilerek bir nushasının kollukta diğer nushasının da dosyalarına konulmak üzere ateşçiye yada sarf tutanağında imzası bulunan diğer şahıslara verilmesi gerektiği,
          Sarf tutanaklarının; patlayıcı maddeleri bizzat kullanan ateşleyici yeterlilik belgesi sahibi şahıs ile birlikte, geçerli güvenlik belgesi olan sorumlu en az iki şahısın ( Nakil görevlisi, patlatma yapılan yerden sorumlu maden mühendisi, fenni nezaretçi, teknik nezaretçi, daimi nezaretçi, işyeri idari sorumlusu) imzalaması, sarf tutanaklarının her patlatma için ayrı ayrı düzenlenmesi, kullanılan patlayıcı maddelerin çeşitlerinin (dinamit, kapsül,fitil vb.) miktarlarının patlayıcı madde cinsine göre uygun ölçü birimi (kilogram, adet, metre vb.) kullanılarak hem sayı hemde yazı ile belirtilmesi, patlatma tarihi ve saatinin kesinlikle bulunması ve ateşleyicinin sarf tutanağında yer alan bilgileri ayrıca 22/10/1984 tarihli ve 18553 nolu R.G de yayınlanarak yürürlüğe giren Maden ve Taş Ocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük'ün 25' inci maddesinde yer alan kendi özel tüketim defterinde de kayıt altına alınması gerektiği değerlendirilmektedir.
          Bilgi ve gereğini rica ederim. 
 
                                                                                                                                                                &n bsp;                            Alim BARUT
                                                                                                                                                                &n bsp;                               Bakan a.
                                                                                                                                                                &n bsp;                        Müsteşar Yardımcısı
 
 
Arkadaşlar bu konu daha önce tartışılmıştı grubumuzda ama net bir belge yok diye hatırlıyordum. Elime geçen emniyet genel müdürlüğünün yayınladığı (sorulan bir görüş üzerine) genelgeyi sizlerle paylaşmak istedim. Benim kafamda hep soru işareti vardı bununla giderdim. saygılarımla
 
 
Ekrem ÇELİKCAN
MADEN MÜHENDİSİ

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.