31 Ekim 2010 Pazar

(MADENCİYİZTR) Çin'in madeni kıskançlık yaratıyor Bizim 'bor'umuzun durumu ne?

Çin’in madeni kıskançlık yaratıyor Bizim ‘bor’umuzun durumu ne?
GÜNGÖR URAS
01 Kasım 2010
 
 
Avrupa Birliği yayımladığı raporla ileri teknoloji için stratejik önemi olan nadir madenlerin belli ülkelerin ve özellikle Çin’in kontrolünde olmasının riskini gündeme getirildi. Ardından ABD medyası konuya ilgi göstermeye başladı. Beyaz Saray sözcüsü “Çin ‘in cep telefonlarından rüzgar tribünlerine kadar hemen her ileri teknolojiye dayalı üretimde kullanılan nadir madenlerin çıkartılmasını, işletilmesini kontrol altına almasına ve ihracatı sınırlamasına göz yumulamayacağını” açıkladı. Ve de Başkan Obama’nın G-20 zirvesinde bu konuyu Çin Devlet Başkanı Hu Jianto ile görüşeceği bildirildi.
Çin, nano-teknolojide kullanılan nadir metallerin yüzde 95’ine, yarı iletkenlerde kullanılan antimon’un yüzde 87’sine, elektrotlarda kullanılan tungsten’in yüzde 84’üne, fotovoltaik’de kullanılan galyum’un yüzde 83’üne, indiyum’un yüzde 60’sına, fiber optikde kullanılan germanyum’un yüzde 79’una, metalurjide kullanılan flüorin’in yüzde 51’ine sahip.
 
5 stratejik madene sahibiz
İyi de... Acaba Türkiye ne durumda?... Biz hangi stratejik/nadir madenlere sahibiz?
Türkiye’de 5 bine yakın yatakta, 53 maden ve minarelin üretimi yapılıyor. Türkiye 132 ülke arasında, maden türüne göre 10’uncu, üretime göre 28’inci. Bizde stratejik/nadir maden olarak tanımlanan 5 maden türü var: Bor, toryum, uranyum, krom ve altın. Toryum geleceğin nükleer enerji maddesi olarak kabul ediliyor. Ancak henüz ticari talebi yok. Nükleer santrallerde kullanımı başlar ise talebi de artacak. Uranyum var ama şimdilik ticari değeri ve talebi sınırlı. Türkiye eskiden beri önemli miktarda krom üreticisi. Altın rezervleri de yeni yeni değerlendirilmeye başlandı.
Bu 5 stratejik/nadir maden arasında eskiden beri kamu oyumuzun üzerinde en fazla durduğu maden bor madenidir. Bor madeni konusunda kamu oyunun ilgisini artıran bilgi noksanı ve abartılı anlatımlardır.
Bor madeninin çok çok kıymetli bir maden olduğu, dünyada bu madenin sadece Türkiye’de bulunduğuna, araçlarda yakıt ve genelde enerji hammaddesi olarak kullanılacak olan bu madenin Türkiye’yi “abad edineceği” söylenir.
 
Bor şimdilik fazla ilgi görmüyor
Doğrudur. Bor madeni rezervlerimiz zengin. Ancak başka ülkelerde de bor madeni var. Dünya’daki toplam bor rezervinin yüzde 63’ünün Türkiye’de, yüzde 11’inin ABD’de ve yüzde 14’ünün Rusya’da olduğu tahmin ediliyor. Yıllık 4.2-4.5 milyon ton maden üretiminin 1.5 milyon tonunu Türkiye, 1.2 milyon tonunu ABD ve 1 milyon tonunu Rusya gerçekleştiriyor.
Bor tarihte seramik ve toprak kaplar yapımında kullanılmış, sanayileşme başladıkdan sonra da “sanayin tuzu” haline gelmiştir. Borun kabaca, yüzde 20’si yalıtım, fiberglas maddeleri yapımında kullanılmakta, yüzde 19’u deterjan ham maddesi olarak, yüzde 12’si cam girdisi olarak, yüzde 11’i seramikte, yüzde 11’i fiberglas ve tekstil sektöründe, yüzde 4’ü tarımda, kalanı da değişik amaçlarla tüketiliyor.
ABD’de Savunma Bakanlığı 1950 yılında bor ve bor ürünlerini geleceğin enerji maddesi olarak ilan ilan etmişken daha sonra bor 2’inci derece stratejik madenler grubuna alınmış. İleride borun nasıl değer kazanacağı bilinemez ama görülüyor ki, bugün için bor stratejik/nadir madenler listesinde değil. Açık anlatım ile bizim küresel talebe ve uluslararası değerlemelere göre “stratejik/nadir” sayılan madenimiz yok. Kendi değerlemelerimize göre “stratejik/nadir” saydığımız madenlere şimdilik ilgi az. Bu demek değil ki madenlerimizi işletmeyeceğiz. Tersine, maden aramaya daha fazla önem vermeye, bulunan madenleri geliştirmeye ve madenleri olduğu gibi satmak yerine, işleyerek, katma değerini yükselterek ihraç etmeye mecburuz
 
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.

((slayt izle)) PAZARTESİ E-KARTI

PAZARTESİ E-KARTI

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

((slayt izle)) GÖRMEDİM sesli slaytı

GÖRMEDİM sesli slaytı
Görmedim
 
 
 

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

((slayt izle)) Eyüp Cumhuriyet Başsavcısı VUSLAT DİRİM ve Cumhuriyet Savcısı ALİ İHSAN DEMİREL !!!!!! ( Alıntı Haberdir.)

EYÜP CUMHURİYET SAVCISI   ALİ İHSAN DEMİREL
 
 
VE CUMHURİYET BAŞSAVCISI VUSLAT DİRİM  
 
soruşturmasının gizliliği ihlalden dolayı Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın hakkında yaptıkları suç duyurusunda, Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izni vermediğini bildirdi. Kart, “Adalet Bakanlığı’nın görev ve yetkisini en hafif deyimiyle kötüye kullanma anlamına gelen bu işlemlerine karşı Ankara İdare Mahkemelerine tarafımızdan iptal talebiyle dava açılmıştır dedi.

Kart yaptığı yazılı açıklamada, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlantılı İETT Genel müdürlüğü döneminde mevcut olan
ZİMMET konulu dosyayı işlemden kaldıran

Eyüp Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel ve Cumhuriyet Başsavcısı Vuslat Dirim ile Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın hakkında ‘soruşturmanın gizliliğini ihlalden’ dolayı suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı. Suç duyurusu başvurularında Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izni vermediğini kaydeden Kart şunları söyledi:

Adı geçen savcıların görevlerini doğru ve tarafsız yapmadıkları, hatır ve gönüle bakarak veya kişisel duygulara kapılarak görev yaptıkları ve görevlerini kötüye kullandıklarına dair somut bulgular ve deliller söz konusu olmasına ve Anayasa’nın amir hükümlerinin ihlal edildiğini gösteren bulgulara rağmen, Adalet Bakanlığı da görev ve yetkisini kötüye kullanmak suretiyle bu yasa dışı süreci himaye etmiştir. Oluş şekli ve diğer bulgular, Adalet Bakanlığının bu sürece iştirak ettiğini göstermektedir. Adalet Bakanlığının görev ve yetkisini en hafif deyimiyle kötüye kullanma anlamına gelen bu işlemlerine karşı Ankara İdare Mahkemelerine tarafımızdan iptal talebiyle dava açılmıştır.”

 
 
 
 EL KADI davası- İETT davalarının EYÜP ADLİYESİNDEKİ hali ve yine karşımıza çıkan Eyüp Başavcısı Vuslat DİRİM - Savcı Ali İhsan Demirel

EYÜP CUMHURİYET SAVCISI ALİ İHSAN DEMİREL VE CUMHURİYET BAŞSAVCISI VUSLAT DİRİM 

 

 hakkındaki  diğer HABER örnekleri.

 

 

 

 

2)     Savcı Öz'e soruşturma yok!

21 Nisan 2009 14:59

Adalet Bakanlığı, Ergenekon savcıları için soruşturma izni vermedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Ergenekon soruşturmasının gizliliği ihlalden dolayı Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın hakkında yaptıkları suç duyurusunda, Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermediğini bildirdi.

Kart, “Adalet Bakanlığı'nın görev ve yetkisini en hafif deyimiyle kötüye kullanma anlamına gelen bu işlemlerine karşı Ankara İdare Mahkemelerine tarafımızdan iptal talebiyle dava açılmıştır” dedi.

Kart yaptığı yazılı açıklamada,
AKP Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlantılı İETT Genel müdürlüğü döneminde mevcut olan

 

 

ZİMMET KONULU DOSYAYI İŞLEMDEN KALDIRAN

 EYÜP CUMHURİYET SAVCISI ALİ İHSAN DEMİREL VE CUMHURİYET BAŞSAVCISI VUSLAT DİRİM

 ile Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın hakkında 'soruşturmanın gizliliğini ihlalden' dolayı suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı. Suç duyurusu başvurularında Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermediğini kaydeden Kart şunları söyledi:

“Adı geçen savcıların görevlerini doğru ve tarafsız yapmadıkları, hatır ve gönüle bakarak veya kişisel duygulara kapılarak görev yaptıkları ve görevlerini kötüye kullandıklarına dair somut bulgular ve deliller söz konusu olmasına ve Anayasa'nın amir hükümlerinin ihlal edildiğini gösteren bulgulara rağmen, Adalet Bakanlığı da görev ve yetkisini kötüye kullanmak suretiyle bu yasa dışı süreci himaye etmiştir.

Oluş şekli ve diğer bulgular, Adalet Bakanlığının bu sürece iştirak ettiğini göstermektedir. Adalet Bakanlığının görev ve yetkisini en hafif deyimiyle kötüye kullanma anlamına gelen bu işlemlerine karşı Ankara İdare Mahkemelerine tarafımızdan iptal talebiyle dava açılmıştır.” (ANKA)

 

Hürriyet Anasayfa > Tüm Gündem Haberleri

Önceki Haber

 

 

Sonraki Haber

Bakanlık'tan savcılara soruşturmaya izin yok

ANKA

21 Nisan 2009

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin

((slayt izle)) BU GÜN GÜNDEMDE FARKLI HABER VE YORUMLAR VAR... İLGİNİZE VE BİLGİNİZE SAYGIYLA SUNULUR...

 
 
 
MHP DE HEDEF KÜSKÜNLERLE BARIŞMAK
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73869
 
Zabıta'dan Hastane Müdürü nasıl olur?
BAL GİBİ OLUR... İŞTE BÖYLE....
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73851
 
ZERRİN ÖZER KÖRÜM DEDİ GÜLDÜRDÜ
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73862
 
 
 
 
 
ÇETKODER TOPLU TAŞIMAYI YARGIYA TAŞIYOR
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73831
 
KADINLARIN BAŞININ BELASI 3 KADIN YAKALANDI
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73852
 
CEZALAR DOKTORLARI DEFANSA ÇEKİYOR
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73849
 
 
 
OKUL MÜDÜRLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YARGI KARARI
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73846
 
ENGELLİYE ÜCRETSİZ SERVİS TAŞIMA OLMALI
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73845
 
AMAN EV KAZALARINA DİKKAT EDİN
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73844
 
 
 
 
BU ROBOT HASTALARA MORAL VERECEK
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73840
 
‎36 BİN ÇOCUK YUVADA KALIYOR
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73839
 
 
 
 
 
 
‎197 KİLODAN 97 KİLOYA İNDİ
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73832
 
 
 
 
 
 
Her kıskançlığa inanmayın
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73819
 
 
 
 
 
 
GÜNDE 60 KEZ YİYOR AMA 25 KİLO
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73809
 
 
AK PARTİNİN OY ORANINI AÇIKLADI
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73807
 
 
 
 
 
 
 ‎22 işçi hakkında açıklama
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73779
 
 
BAŞINI ELLERİYLE TAŞIDI!..
At terbiyecisi boynu kırılınca, başını iki eli arasına alarak taşıdı
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73739
 
FATİH'TE GIDA ÜRETİMİ YAPAN İŞYERLERİNE HİJYEN KİTABI
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73753
 
 
MERSİN MERKEZİNDE BULUNAN SATILIK EMLAK VE VASITALAR... ÇOK UYGUN FİYATA KELEPİR DENECEK CİNSE...
http://www.haberanaliz.net/detay.asp?hid=73661
 
DAHA NİCE HABER
VE YORUMLAR VAR
TIKLAYIN OKUYUN...
SAYGILARIMIZLA.

--
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız:
Google Grupları "pınarslayt" grubu.
İlginc buldugunuz POWER-POİNT (SLAYT-PPS) yayinlandigi gruptur. Sizinde paylasacaginiz slaytlar varsa gonderin. mutlaka eki slayt olsun
*Herkese açık web sitesi*
http://groups.google.com/group/pnarslayt
*E-posta*
pnarslayt@googlegroups.com
 
 
 
kaliteli slayt grubu
 
 
 
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/pnarslayt?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin