8 Aralık 2010 Çarşamba

Re: (MADENCİYİZTR) SUSUZLANDIRMA HAKKINDA BİR YAZI

Abdullah Bey,
Gerek yatırımcı açısından risleri en aza indirmek gerekse çevresel açıdan başarılı madencilik yapmak istiyorsak öncelikle atık çıkarmadan bu işi yapabilirmiyiz diye bakmalıyız ancak bunun pek de mümkün olmadığını bildiğimize göre, Çıkan atık miktarını aza indirmenin yolunu aramalı, çıkan atığı emniyetli şekilde depolamalı ve ardından doğaya geri kazandırma çalışmaları ile işimizi tamamlamalıyız.
Atık susuzlaştırma veya kuru atık depolama öneriniz çok güzel. Atık barajına gönderilecek olan atıkların gerek kuru atık olarak depolanması ve ardından doğaya geri kazandırılması, gerekse yeraltı işletmelerinde macun dolgu olarak kullanılması modern madencilik yaklaşımıdır.  Her ne kadar kuru atık da olsa atıkların yine atık barajı şeklinde inşa edilecek olan bertaraf alanlarında depolanmasını ve ilave olarak atık susuzlaştırma birimlerinin yatırımlarını gerekli kılması ilave bir maliyet getiriyorsa da özellikle hassas su toplama havzaları çevresinde bu tür uygulamalar yerinde olur.
Ancak bir konuda yanlış anlaşılmaları da bertaraf etmek gerekir. Öncelikle doğru tasarımlanan, inşaatı ve denetimleri doğru yapılan atık barajları emniyetlidir. Macaristandaki kötü bir mühendislik örneğini tüm atık barajları için tehlike olarak göstermek doğru olmaz. Kuru atık depolaması ile atık barajı inşaatı yerine göre seçilecek alternatiflerdir. Bazen birinin yerine diğerini seçmek yanlış olduğu kadar ille de kuru atık depolaması yapılmalı yaklaşımı da doğru olmayabilir. Aslolan mühendislik biliminin gereklerine uygun tasarımlar yapmak, bunların inşaat ve denetimini yine bilimsel olarak hayata geçirmek doğrudur diye düşünürüm.
İyi çalışmalar
Nejat Utkucu
Tüprag Maden Hakları ve Çevre Müdürü


From: Abdullah AKÖZEL <aakozel@gmail.com>
To: madenciyiztr@googlegroups.com
Sent: Wed, December 8, 2010 9:33:05 AM
Subject: (MADENCİYİZTR) SUSUZLANDIRMA HAKKINDA BİR YAZI

SUSUZLANDIRMA HAKKINDA BİR YAZI
 
Arkadaşlar Macaristan daki atık barajı kazasından sonra ülkemizde atık barajı olan şirketleri uyarmış, susuzlandırma üniteleri kurmalarını önermiştim..
Bu yazımı okuyan susuzlandırma ile uğraşan bir firma beni aradı broşürler gönderdi..Sizinle paylaşmak istedim..
Firmanın ismi Makesan Hid.MAk.San.Tic.Ltd.Şti. Seyyar test ünitesiyle geliyorlar tesiste deneyler yapıyorlar.zaman geçirmeden sonuçları hemen görebiliyorsunuz.
sistem çökeltme ve filtreleme den oluşuyor.Önce floklant ile çöktürme yapılıyor.çamur haline gelen atık filtreleme presinde atık keki plakaları haline getirilmektedir.
Firmanın referanslarıda geniş..benim size tavsiyem bu firma olur veya bunun gibi firmalarla görüşün ve atık barajlarını elimine edin..potansiyel tehlikelerinizi bertaraf edin..
Şirketin iletişim bilgileri:makesan hid.mak.ostim 42.sok no:42-44-46 ankara 0533 657 28 66 --0312 354 63 62--0312 354 72 82
 
Kolay gelsin ABDULLAH AKÖZEL

--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.