11 Aralık 2010 Cumartesi

(MADENCİYİZTR) SARDES YATIRIMDAN VAZGEÇTİMİ??

Manisa’nın Çaldağ beldesindeki nikel madeninin işletme haklarını alan ve beldedeki ormanlık alana vereceği zarar konusunda tepkiyle karşılaşıp, tahsis için izin almada sorun yaşaşan European Nickel Madencilik (ENK), yatırımlarını Filipinlere kaydıracağını duyurdu.

Türkiye’de 300 milyon doların üzerinde yatırım planlayan ve Londra Borsası’na kote olan ENK, Çaldağ’daki madenle bağlantılı olarak orman tahsisi için izinler konusunda gereken bekleme süresi içinde Filipinlerde Acoje nikel projesine ilişkin nihai fizibilite çalışmalarını hızlandırdığını açıkladı. Şirketin bu kararı almasında Turgutlu, Akhisar, Salihli halkı ve kurumların baskısı etkili olurken, Çaldağ da üretim süresince kullanılması söz konusu olan 800 bin tanker dolusu sülfürik asitin etkisinden kurtuldu.
Manisa Çaldağ’da kurulacak nikel madeni tesisinde toprak 15 yıl boyunca 18 milyon ton yani 800 tanker dolusu sülfürik asitle işlenecek ve 330 bin ağaç kesilecekti. Gediz Havzası’nda kurulacak nikel madeni çevre katliamına neden olacaktı.
Hayal kırıklığı içindeyiz
ENK Genel Müdürü Rob Gregory, şunları söyledi: “ENK, düşük maliyetle açık liç (Heap-leach) teknolojisi ile nikel üretme konusunda kararlı. Hükümetten orman tahsisi konusunda sürekli olarak tekrarlanan garantilere rağmen Çaldağ projesi halen yeniden düzenlenme aşamasında olmasından dolayı hayal kırıklığı içindeyiz. Alternatif olarak eşit değerde Filipinler’deki Acoje projesi önümüzde duruyor. Acoje projesi Çaldağ’dan çok daha geniş ve uzun ömre sahip. Yönetim kurulumuz tam olarak Çaldağ’dan vazgeçmiş değil ancak orman tahsis izni yeniden çıkıncaya kadar havanda su dövemeyiz. Çabalarımızı ve kaynaklarımızı Acoje’ye kaydırmak yönünde karar aldık.”
İzinlere göre karar 
Şirket Çaldağ projesi ile ilgili kararını, Filipinlerdeki Acoje projesindeki gelişmeler ışığında verecek. European Nickel Madencilik aynı zamanda Çaldağ Nikel Madeni’ndeki karışık hidroksit ürünü için BHP Billiton Şirketiyle yaptıkları yüzde 100 alım garantisi sözleşmesini de sonlandırdı. ENK, birçok değişik şirketin, Çaldağ’daki karışık hidroksit ürününü satın almak için  satış garantili anlaşma yapmaya ilgi duyduğunu ve orman tahsisi alınır alınmaz müzakerelere yeniden başlayacağını da duyurdu.

Çaldağ’daki ekip Filipinler’e transfer edilecek

ENK, 2011 yılı ilk çeyreğinde Filipinler’deki proje için denemeler yapmak üzere açık liç tesisi kuracak. Çaldağ’daki teknik ekip de Filipinler’e kaydırılacak. Ayrıca Çaldağ’da toplanan metalurjik enformasyon da Filipinler’deki projeye transfer edilebilecek. Acoje Projesi Luzon Adası’nda yer alıyor ve Mart 2009 tarihli fizibilite raporlarının sonuçlarına göre ekonomik değeri çalışmalara       başlamaya uygun.


BUĞÜN HÜRRİYET GAZETEİNDE BU HABER VARDI..EĞER GERÇEKSE SARDES YATIRIMLARINI DONDURDU ANLAMI ÇIKIYOR.........BURADAN DEFALARCA İKAZ ETMİŞTİM AMA TEK BAŞINA HAREKET ETTİLER VE İŞ BURALARA GELDİ..NE DİYELİM..GEÇMİŞ OLSUNMU..HAYIRLI OLSUNMU..ŞAŞIRDIM..ABDULLAH AKÖZEL


--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.