9 Aralık 2010 Perşembe

(MADENCİYİZTR) ETİBANK TAN RÖDEVANSLA TORYUM SAHASI


Eskişehir'deki Toryum Sahaları...
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi Sınırları İçerisinde Yer Alan (ir 

Haber Yayın Tarihi: 09.12.2010 14:02


Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi sınırları içerisinde yer alan (İR.3360 sayılı) toryum sahasında, toryum ve nadir toprak elementleri (NTE) için, özel sektör veya ortaklık şeklinde çalışma yapacak.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün duyurusu, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Duyuruya göre, söz konusu çalışmaya katılmak isteyen firmalarla, 20?31 Aralık 2010 tarihleri arasında randevu almak suretiyle, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Maden Arama ve Maden Hakları Dairesi Başkanlığında görüşmeler yapılacak.



- İŞİN KAPSAMI-



Değerlendirilecek olan İR.3360 sayılı toryum sahası, 2840 sayılı Kanun gereğince 1990 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredildi.

Sahada MTA Genel Müdürlüğünün buluculuk hakkı bulunmakta. Ayrıca 2840 sayılı yasa gereği sahanın herhangi bir şahsa ve kuruluşa devri de mümkün değil. Ancak, ortaklık, redevans ve kira şeklinde işletilebilecek.

Sahada 1980?84 yılları arasında MTA tarafından yapılan arama çalışmaları sonucunda yüzde 37,44 CaF2, yüzde 31,04 BaSO4, yüzde 3,14 NTE (nadir toprak elementleri) ve yüzde 0,2 ThO2 tenörlü kompleks cevher rezervi tespit edildi.

Toryum sahasında bugün için bilinen rezervden üretilebilecek yaklaşık 4 bin ton toryum oksit bulunmakta. Ancak yatağın kompleks olması nedeniyle toryum, kalsit, florit, barit ve NTE açısından birlikte değerlendirilmesi yapılacak.

Alanı bin 758,46 hektar olan sahanın tamamına ait toryum işletme izni ile birlikte uranyum, NTE, seryum, lantan, neodyum, barit ve florit işletme izinleri bulunmakta. İzin süreleri 7 ocak 2012 tarihinde sona erecek olan sahada ruhsat temdit işlemleri, süresi içerisinde Eti Maden İşletmeleri tarafından gerçekleştirilecek.

Cevherin prosesinde önce kalsit, barit ve floritin cevherden ayrılması, daha sonra toryumun ayrılması ve NTE elde edilecek.

Elde edilecek toryum Maden Kanununa göre sadece devlete verilebilecek ya da Bakanlar Kurulunun belirleyeceği bir yere satılabilecek. Bu arada Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile yapılan görüşme sonucunda, söz konusu kurumun 4?5 bin ton toryum oksidi depolayabileceği, ancak bunun da bir depolama maliyetinin olduğu belirtildi.


--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.