11 Nisan 2010 Pazar

Re: (MADENCİYİZTR) Kuşadası'nda 6 Maden Arama Ruhsatı Valilik Tarafından Durduruldu

yasin bey çok güzel söylemişsiniz ekmeğimiz taştan çıkarıyoruz ama biz maden olmayan taşı da ellemiyoruz. yani her tarlada madencilik yapılacak diye bir şart yok. ekte valiliklere gönderilen yazıyı bizimle paylaşmışsınız, paylaşımınız için teşekkür ederim ama paylaştığınız belgede valiliğin bir arama ruhsatını iptal edebilmesi gibi bir yetkiden bahsetmiyor. bu paylaştığınız evrakta kaçak üretim veya izinsiz üretim tesbiti halinde valilik ve kolluk kuvvetlerinin yapabileceği uygulama ( para cezaları üretilen mala el konma gibi) anlatılıyor. unutmayın turizm bölgelerinde çevreye verilen zarar madencilik bölgelerindeki çevreye verilen zarardan kat be kat daha fazladır. madencinin olduğu yerde orman yangını olmaz olsa bile ocak faaliyetini durdurur madenci önce yangını söndürür. söndürmezse kendisi de zarar görür ama turist ( yerli veya yabancı) yangından kaçar...ne orman korur ne çevre....
 
MADENCİLERi KATLİYAM YAPAN CANAVARLARA BENZETMEKTEN VAZGEÇİN ARTIK....
 
Fırat ALTUNTAŞ
11633

08 Nisan 2010 11:51 tarihinde yasin yılmaz <ysnylmz@gmail.com> yazdı:
arkadaşlar hepimiz ekmeğini taştan çıkarıyor, fakat kuru ekmek de yenmiyor yanına soğan istesek ekecek tarla olmayabilir, bu yüzden Türkiye nin belirli noktalarında madencilik faliyetlerinin yapılmasına ben de karşıyım. kuşadası bodrum kazdağları v.s. gibi doğal varlıklarımız yer altında olduğu gibi yer üstünde de var. bütün yıl taş ocağında çalışıp tatile çıktığınız zaman kuşadasında taşocağında yapacaksınız yoksa havuzda mı? madenciler olarak tek taraflı düşünmeyelim. migemin valiliklere yetki devrini duyurular kısmından okuyabilirsiniz.

MADEN KANUNUN 12.MADDESİNE İLİŞKİN OLARAK VALİLİKLERE YETKİ DEVRİNİ İÇEREN .................. 10.03.2006 TARİHLİ YAZIMIZ (07.04.2006)

                                                                                         T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Maden İşleri Genel Müdürlüğü

 

Genelge

:2006/1

Konu

: Yetki Devri

İL VALİLİKLERİNE

 

Valiliklerce yapılan denetim sonucunda, ruhsat olmadan veya sevk fişsiz maden üretimi ve sevkiyatı yapıldığının tespit edilmesi durumunda, konu 3213 sayılı Maden Kanununun 12 nci maddesi gereği değerlendirilmek üzere Genel Müdürlüğümüze bildirilmektedir. Genel Müdürlüğümüzce yapılan değerlendirme sonucunda yapılacak işlemle ilgili olarak ilgili valiliklere yazılarımız yazılmaktadır. Ayrıca Kanunun 13 ncü maddesinin 7 nci fıkrasında yer alan; ”… 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere ilgili defterdarlığa bildirilir.” hükmüne istinaden hesaplanan idari para cezasının tahsili için defterdarlıklara/vergi dairesi başkanlıklarına bildirilmesi için valiliklere talimat verilmektedir. Bu sebeple yapılan bu yazışmalar uzun süre almaktadır. 

Bilindiği gibi 5177 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile 3213 sayılı Maden Kanununa ilave edilen Ek Madde-2’de yer alan; “Bakanlık, Genel Müdürlüğün bu Kanunda belirtilen yetkilerinden uygun gördüklerini valiliklere verebilir.” hükmü gereği Genel Müdürlüğümüzün bazı yetkilerinin valiliklere verilebilmesi mümkündür.

3213 Sayılı Maden Kanununun 5177 sayılı Kanunla Değişik 12 nci maddesinde, maden üretim ve sevki düzenlenmiş olup bu maddenin, ruhsat sahiplerinin sevk fişi olmaksızın maden sevk etmesini düzenleyen 3 ncü fıkrasında; “Ruhsat sahibi tarafından sevk fişi olmaksızın maden sevk edildiğinin mülkî idare amirliklerince tespit edilmesi halinde, söz konusu madenin ocak başı satış bedelinin üç katı tutarında idarî para cezası verilir.” hükmü yer almaktadır.

Aynı maddenin ruhsat veya işletme izni olmayan kişilerin maden üretimini düzenleyen 5 nci fıkrasında;” Ruhsat veya işletme izni olmadan üretim faaliyetinde bulunulduğunun tespiti halinde, üretilen madene mülkî idare amirliklerince el konulur. Bu kişilere, bu fıkra kapsamında üretilmiş olup el konulan ve el konulma imkânı ortadan kalkmış olan tüm madenin, ocak başı satış bedelinin beş katı tutarında idarî para cezası uygulanır. Bu şekilde maden çıkartılması ve/veya sevk edilmesi Devlet malına karşı işlenmiş fiil sayılır. Bu fiili işleyenler adlî takibat yapılmak üzere ilgili makamlara bildirilir. El konulan madenler, mülkî idare amirliklerince satılarak bedeli özel idareye aktarılır.” hükmü açık olarak ifade edilmiştir.

3213 sayılı Maden Kanununun 12 nci maddesinin 3 ncü ve 5 nci fıkrasına aykırı maden üretim ve sevkiyatı yapıldığının valiliklerce tespit edilmesi halinde valiliklerce idari para cezası verilmesi için 01.02.2006 tarih ve 4 sayılı Bakanlık Oluru alınarak yetki devri yapılmıştır.

Bu nedenle, valiliklerce 3213 sayılı Maden Kanununun 12 nci maddesinin 3 ncü ve 5 nci fıkrasına aykırı maden üretim ve sevkıyatı yapıldığının tespit edilmesi halinde idari para cezalarını vermeye valilikler yetkili kılınmıştır. İdari para cezalarının 5326 sayılı Kabahatler Kanununun uygulanmasına yönelik olarak yayımlanan Maliye Bakanlığının 437 nolu Tahsilat Genel Tebliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde yerine getirilerek sonuçtan Bakanlığımıza bilgi verilecektir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

                                                                                                                                       Yener CANDER

                                                                                                                                              Bakan a.

                                                                                                                                                                                       Genel Müdür

 

     EKİ; Yetki Devrine ilişkin Bakanlık oluru

                                                  

     DAĞITIM;

     81 İl Valiliğine                                                                                                            


--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.