13 Nisan 2010 Salı

(MADENCİYİZTR) Türkiye'de Madencilik

Türkiye'de Madencilik
 
Şükran Yücel - TBMM Maden Araştırma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Türkiye'de Madencilik Alanında Son 10 Yılda Gelişmelerin Yaşandığını Belirterek, 'Ancak, Hala Uyuyan Devi Uyandırmış Değiliz' Dedi
 
Kadınları etkileyen eden koku, feromonlar
Şükran Yücel - TBMM Maden Araştırma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Türkiye'de madencilik alanında son 10 yılda gelişmelerin yaşandığını belirterek, 'Ancak, hala uyuyan devi uyandırmış değiliz' dedi.
 
Mazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ocak ayından bu yana madencilik sektöründe bulunan ve söktörde yetkili olan bir çok kişiyle görüştüklerini, bu görüşmelerin ardından ise sahaya çıkarak, madenciliği yerinde görüp, incelemeler yapmaya başladıklarını söyledi.
 
Madenciliğin sadece yerin altından maden çıkarmak olmadığını, bunun iş güvenliği, çevre, orman gibi bir çok yönünün bulunduğunu ifade eden Mazıcıoğlu, bu konularla ilgili de görüşmelerde bulunduklarını incelemelerinin de hala devam ettiğini belirtti.
 
Bu incelemeleri sırasında kendisini şaşırtan olaylarla da karşılaştığını dile getiren Mazıcıoğlu, 'Bursa'da bir tesiste çok şaşırdım. Simge Grup adlı şirkette taş ocağı üretimini gördüm. Mükemmel bir tesis. Sıfır tozla üretim yapılıyor. Toz çıkaran taş ocağı sahipleri bu tesisleri gidip incelesin. Harika bir iş yapmışlar. Nerede bir taş ocağı varsa orada çok toz olduğu için şikayetler olur. Burada sıfır şikayet var' dedi.
 
İşletmelerin yeni maden alamadıklarını, ilerleyemediklerini ve mevcut madenleri işletirken çok zorluk çektiklerini anlattıklarına dikkati çeken Mazıcıoğlu, şöyle konuştu:
 
'Bunlar hep ortak sorun. Biz şunu söylüyoruz, 'çevreye saygılı madencilik, madene saygılı çevrecilik'. Yani önce insan, önce çevre. Kimse (madeni çıkartacağım) diye geleceği harap etmemeli. Bu konuda Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu'nu da dinlediğimizde bu alanda çok ciddi önlemler alındığını belirtti. Yani madencilikte çok kolay izin alınmıyor.
 
Bizim maden anlamında çok ciddi zenginliğimiz var. Amerika, 100 milyar dolarlık maden çıkarıyor, ama 1,8 trilyon dolarlık pazarlama yapıyor. Türkiye'de neden olmasın. Türkiye, borda dünyada birinci. Uşak tarafında özel sektörün bir firmasına gittik, yılda 10 ton altın çıkarılıyormuş. Dünyada ilk 10 firmanın arasında. Dünyada birinci olan firma 35 ton çıkartıyormuş. Türkiye artık mermeri kesen makine yapıyor. 10 yıl önce bu yoktu. Bunları gördük. Son 10 yılda madencilikte önemli gelişmeler yaşanmış. Ancak, hala uyuyan devi uyandırmış değiliz. Geleceğimizi karartmadan yeşile ve ormana zarar vermeden madenciliği geliştirmek lazım.'
 
Türkiye'de yapılan araştırmalara göre 700 ton görünür metal altın rezervi ve 6 bin 300 ton metal gümüş rezervinin bulunduğunu, Bergama altın madeninde bugüne kadar toplam 31,42 ton altın, 29,66 ton gümüş üretildiğini, işletme aşamasında yapılan arama faaliyetlerinde 14 ton altın ve 11 ton gümüş rezervinin daha tespit edildiğini vurgulayan Mazıcıoğlu, Türkiye'de altın madenciliğinin, yabancı sermayenin madencilik sektörüne girişiyle hızlandığını, dünyada altın madenciliğiyle uğraşan bir çok firmanın, son 10 yıl içinde Türkiye'nin değişik bölgelerinde önemli sayılabilecek altın rezervlerini ortaya çıkardıklarını bildirdi.
 
Türkiye'nin maden çeşitliliği açısından çok zengin bir ülke olduğunu ve başlıca madenlerin perlit, bor, mermer, sodyum feldspat ve bentonit olduğuna dikkati çeken Mazıcıoğlu, 'Dünya perlit rezervinin yüzde 74'ü, bor tuzu rezervinin yüzde 72'si, mermer rezervinin yüzde 40'ı, sodyum feldspat rezervinin yüzde 19'u ve bentonit rezervinin de yüzde 14'ü ülkemizde yer almaktadır' dedi.
 
Mazıcıoğlu, komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından bir rapor hazırlayacaklarını kaydetti.
 
- SODA DEĞİL, MADEN SUYU-
 
Komisyon çalışmalarına katılmadan önce maden suyunu, hep soda olarak adlandırdığını, bunun halk arasında da çoğunlukla böyle bilindiğini anlatan Mazıcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
 
'Ben Maden Komisyonu'na girmeden önce yemekte istediğim sodanın yanlış olduğunu öğrendim. Adı 'soda' değilmiş, soda ayrı bir şey, çamaşır suyu olarak kullanılıyor. Asıl adı 'maden suyu' imiş. Ben maden komisyonuna girdikten sonra yemeğe gittiğimde garsona maden suyu diyorum, 'hemen sodanızı getiririm' deyince uyarıyorum, onun adı soda değil, maden suyu'.
 
(YÜC-MRT-ZZ) - GAZİANTEP (Anadolu Ajansı) 13.04.2010 11:42 [2003276
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Madencilerin internette buluşma noktası
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.