5 Nisan 2010 Pazartesi

(MADENCİYİZTR) Önemli Duyuru ! Maden Kanunu8217;nun 31. maddesinde yapılması düşünülen değişiklikler.






Sayın ABDULLAH AKÖZEL (3927),

Sayın Meslektaşım,

Salı günü görüşülecek ve bizim için çok önemli olan değişiklik ile ilgili altta verilen görüşümüzün komisyon üyelerine faks ya da mail ile iletilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu konuda da desteklerinizi bekler, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Mehmet TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı

 

..... / .....

 

Maden üretimi, bir maden kaynağının görünür rezerv ( üç boyutu ve tenörü belli olan) haline getirilip, bilinmeyenleri yok denecek kadar azaltılmış, fizibilite çalışması bitirilmiş halde çalışmaya başlanmasıdır. Bu çalışmaya başlanmadan önce maden mühendisi tarafından işletme yönteminin seçimi, üretim metodu, ocak planlaması, makine ve ekipman seçimi, işletme ekonomisi, üretim modellemesi, havalandırma, nakliyat, su atımı ve tahkimat hesapları yapılarak işletme projesi yapılır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile tahlisiye ( kurtarma )  planlamasını  yaparak projelendirirler.

Bilindiği gibi madencilik, özellikle yeraltı madenciliği dünyanın en zor ve en riskli  mesleğidir. Yaşanan iş kazaları ve ölümler de bunun bir göstergesidir.

Maden mühendisleri aldıkları eğitim gereği; maden arama, işletme, havalandırma, delme-patlatma, kazı, su atımı, tahkimat, nakliyat, cevher hazırlama, ilkyardım ve kurtarma vb. derslerini alarak mezun olurlar. Aynı zamanda genel jeoloji, kömür jeolojisi, yeraltı topoğrafyası derslerini de alırlar. Yeraltındaki zararlı gazları, tozları ve bunlara karşı alınacak önlemleri  eğitim ve staj süreçlerinde öğrenirler. Başka hiçbir meslek mensubu bu eğitimi almaz. Maden kazalarını irdelerken yanlış tespitlerle yola çıkıp yanlış sonuçlara ulaşmak sorunları artırmaktan başka bir işe yaramaz. Bahsedilen eğitimleri almamış meslek disiplinlerinin maden işletmelerinde "görevlendirilmeleri" iş kazalarının  artmasına neden olacaktır. Bu konuda zaten kötü durumda olan ülke karnemiz daha da bozulacak ve acı olaylar ne yazık ki artabilecektir.

Maden mühendisleri asli görevlerini yaparken diğer mühendislik disiplinleriyle de ortaklaşa çalışırlar. Bu durum tüm alanlarda geçerlidir. Örneğin: Bir maden işletmesinde işin niteliğine ve büyüklüğüne göre  elektrik mühendisi, makine mühendisi, jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi çalışabilir. Ancak bu durumlar işin doğası gereğidir ve kanuni zorlamalarla yapılmaz. İhtiyaç varsa ilgili eleman zaten istihdam edilmektedir.

Madenlerin üretimi, aldıkları eğitim gereği maden mühendislerince yapılır. Bu konuyu farklı alanlara çekerek değerlendirmenin bir yararı bulunmamaktadır. Asansör ya da kalorifer kazanı "madenlerden yapılır" ve "kazanda kömür yakılır" diyerek bunların denetim ve kontrolunu maden mühendisleri yapar demek ne kadar doğru ise yeraltında "cevher oluşumu ile kıvrım ve kırıkları her aşamada kontrol edebilecek jeoloji mühendisinin de" zorunlu bulundurulması o kadar doğrudur. Bu konularda maden mühendisleri de aldıkları eğitim gereği yetkin olup, gerek duyulması halinde diğer meslek disiplinleri ile birlikte çalışılmaktadır. İşsizliğin yoğun olduğu sektörde iş alanı açmak için zorlama gerekçeler yerine, madencilik sektörünü geliştirecek ve istihdamı artıracak tedbirleri önermek ve yaşama geçirmek hem ülkemizin hem de tüm mühendislerin yararınadır.

Bu gerekçelerle, Maden Kanunu'nun 31. maddesinde yapılması düşünülen değişikliklerin bu doğrultuda değerlendirilmesini arz ederim.


 
Adı Soyadı:

Maden Mühendisi

 

 

ADI SOYADI

GÖREVİ

PARTİ

SEÇİM İLİ

FAKS (0312)

E-POSTA

Mustafa Cumur

Sözcü

AK Parti

Trabzon

4206956

mustafa.cumur@tbmm.gov.tr

Bayram Ali Bayramoğlu

Üye

AK Parti

Rize

4206954

 

Afif Demirkıran

Üye

AK Parti

Siirt

4206974

afifd@tbmm.gov.tr

Mehmet Ali Susam

Üye

CHP

İzmir

4206995

mehmet.ali.susam@tbmm.gov.tr

Cemaleddin Uslu

Üye

MHP

Edirne

4206976

cemaleddin.uslu@tbmm.gov.tr



TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI'ndan mesaj almak istemiyorsanız. e-Posta adresinizden maden@maden.org.tr durumu belirtir mesaj atmanız yeterlidir.



COPYRIGHT © 2005 - 2010 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
KIZILAY SELANİK CADDESİ YEŞİM APT. NO:19/4 06650 ÇANKAYA - ANKARA
TEL: +90 312 4251080 Faks:312 4175290




--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
www.madenilan.com.  
Madencilerin internette buluşma noktası
www.madenciforum.com
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.