9 Nisan 2010 Cuma

(MADENCİYİZTR) Maden kazalarında en fazla can kaybı göçüklerde yaşanıyor

Maden kazalarında en fazla can kaybı göçüklerde yaşanıyor
Zonguldak'ta, taş kömürü üretiminin başladığı yıl kabul edilen 1848'den bugüne kadar ocaklarda yaşanan kazalarda en fazla can kaybı göçüklerde verildi.
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, maden ocaklarında meydana gelebilen göçük ve grizu patlamasının yanı sıra karbonmonoksit zehirlenmesi, metan gazı ve karbondioksit boğulması gibi kazalarda, çok sayıda madenci yaşamını yitirebiliyor.
 
Yaklaşık 4 bini aşkın madencinin hayatını kaybettiği kömür havzasında, ölümlü maden kazaları arasında yerin metrelerce altında yaşanan göçükler ilk sırada yer alıyor.
 
Saptanabilen en eski ölümlü iş kazası 1875'de Ahmet Ağa adlı kişinin ölümüyle sonuçlanan havzada Genel Maden İşçileri Sendikasının istatistik verilerine göre, 1356 kişi göçük nedeniyle, 783 kişi de yaşanan grizu facialarından dolayı hayatını kaybetti. En fazla 1939'da toplam 55 madencinin ölümüne yol açan göçükler, özellikle 2000'li yıllardan itibaren önemli ölçüde azaldı.
 
Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı Kozlu Müessesesi maden ocağında 1992'de 263 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciasının Türkiye'de en büyük can kaybı yaşanan iş kazası olarak tarihe geçtiği bölgede, nakliyat, patlayıcı madde, makine, elektrik ve malzeme taşınması ve zehirlenme ile boğulma gibi nedenlerle de işçiler yaşamını yitirdi.
 
-ÖNLEMLER-
 
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği göçükler konusunda yatırımlara ağırlık verilmesinin iş kazalarını azalttığını söyledi.
 
Göçüklerin önlenmesinde kullanılan tahkimat sistemlerinin yüksek basınca dayalı ürünlerden oluşmasının önem taşıdığını anlatan Kaymakçı, şöyle konuştu:
 
''Ocaklardaki tavan kontrolü açısından kullanılan malzemeler çok önemli. TTK'da bu konuda çalışmalar yapılıyor ve olumlu sonuçlar veriyor. Ayrıca, grizu faciaları için de gerekli tedbirle alınıyor. TTK, olası gaz boşalmalarına karşılık günlük ve mevsimsel basınç değişikliklerini izlemektedir. Mevsim değişikliklerinde metan gazının ocak içinde açığa çıkmasına sık rastlanıyor. Bundan dolayı basınç değişikliklerinin izlenmesinde yarar vardır. TTK, böyle durumlarda madencileri uyarıyor ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor. Çünkü, metan boğulmalar ile patlamalara yol açabiliyor.''
 
TTK yetkilileri de göçüklerin önlenmesi için ahşap malzemeye alternatif yüksek basınca dayalı sistemler kullanılmaya başlandığını, havzanın tamamında bu malzemelerin yaygınlaşmasıyla göçüğün madencinin kabusu olmayacağını kaydetti.
 
--
Aracısız ve ücretsiz ilan portalı
(Maden Müh iş ilanları+Madencilikle ilgili tüm ilanlar)
Madencilerin internette buluşma noktası
Abdullah AKÖZEL
Maden Yük.Mühendisi
0506 427 42 22   aakozel@gmail.com
 

--
www.madenilan.com (Aracısız ve ücretsiz madencilik ilan portalı)
Grubun sahibiyle iletişim:Maden Yük.Müh. Abdullah AKÖZEL. aakozel@gmail.com 0506 427 42 22
Bu mesajı Google Grupları "MADENCİYİZTR" grubu.na üye olduğunuzdan aldınız.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : madenciyiztr@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin:
madenciyiztr+unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için,
http://groups.google.com.tr/group/madenciyiztr?hl=tr adresinde bu grubu
ziyaret ediniz.